Projekti in dobrote

Tik pred izidom

V letu 2024 bo izšlo ...

Izid slovenskega prevoda izvrstne Bele sobe prof. dr. Zorana Živkovića je prestavljen na pomlad-poletje 2024 zaradi zagotovoitve vrhunske kakovosti izdaje.

Ravno izšlo

Avgust 2023

Avgusta je 2023 izšla zbirka kratke proze To se vam ne bo zgodilo.

Ko se želite premakniti brez gibanja, vzamete v roke to knjigo ...

Oktober 2022

Kabala je vir zahodnih religij, mistike, okultizma in tudi znanosti ter racionalnega uma.

Naučite se uporabiti vse moči svojega uma ...

Letnik 2022

Za ustvarjalnost kar dobro leto.

November 2022 - udeležba na 38. Slovenskem knjižnem sejmu

Bojan je v okviru Celjskega literarnega društva sodeloval tudi na Slovenskem knjižnem sejmu, ki je bil tokrat na Gospodarskem razstavišču Ljubljana. Sejem je bil tokrat na bistveno ugodnejši lokaciji in sama organizacija je bila primerna sejemski prireditvi. Vse stojnice so bile na isti ravni, zato je bilo obiska bistveno več. V Cankarjevem domu je bil sejem v treh etažah in spodnja etaža.

Oktober 2022

Tiho je prišla izjemno zanimiva knjiga. Bojan je uredil obširen nabor znanja Kabale in to spravil v 140 strani debelo barvno knjigo. Vsebina je namenjena vsem, ki jih zanima, od kod naše zahodne vrednoste, od kod luč razsvetljenstva in dobe razuma. Ja, res je. Kabala je temelj tega, čemur rečemo zahodna misel in zahodna kultura. V tej knjigi vse to res učinkovito predstavljena. Za vsakogar, ki želi učinkovit priročnik, kako svoj (raz)um narediti še bolj učinkovit.

4. avgust 2022: Antologija moderne slovenske fantastike je ugledala luč dneva na predstavitvi ob 20 uri pri Vodnem stolpu v okviru prireditev Poletje v Celju.

V veličastni zbirki, ki jo je za slovensko izdajo uredil Bojan Ekselenski, so objavljene zgodbe vseh omembe vrednih avtoric in avtorjev kratke fantazijske proze. Za sladico je dodano nekaj poezije, ki so jo prispevali tudi uveljavljeni pesniki in pesnice.

Izbor poezije in proze je pripravil Bojan Ekselenski. Za prevode v srbščino so poskrbeli Andrej Ivanuša, Bojan Ekselenski in za svojo poezijo Matej Krajnc.

Slovenska izdaja antologije je izšla v samozaložbi.

Zbirka je izšla tudi v Srbiji, urednik zbirke srbske izdaje je Tihomir Jovanović. 

Knjigarna

10. Refesticon v Bijelem Polju (23. do 26. junij 2022) - Črna gora

V Črni gori, natančneje v Bijelem Polju, mestu na severu države, se je od 23. 6. do 26. 6. odvijal Refesticon, mednarodni festival fantazijske književnosti. V njegovi deseti iteraciji sta se festivala, kot vabljena gosta, udeležila tudi Bojan Ekselenski in Andrej Ivanuša. Oba sta bila tudi izbrana avtorja v festivalski zbirki »Putnik« (Potnik).

Festivalsko dogajanje je bilo v izredno slikovitih prireditvenih prostorih »Kuća Rista Ratkovića – sedež JU Ratkovićeve večeri poezije«.
Četrtek je bil posvečen mladinski fantazijski književnosti in festivalskemu razpisu za črnogorsko osnovnošolsko in srednješolsko mladino. Najboljša dela so zbrali v zbirki »Putovanja« (Potovanja). Tema je bila potovanje skozi čas. Zbirko in izbor je predstavil predsedujoči žirije, dr. Blagoje Vujisić.

Zvečer je bila uradna otvoritev festivala. V uvodnem nagovoru je bila poudarjena izredno pomembna vloga festivala pri preporodu in mednarodni prepoznavnosti črnogorske fantazijske književnosti.

V petek dopoldne so se zvrstile predstavitve avtorjev/-ic in knjižnih del. Prvi del je še potekal na prostem, potem je, zaradi vročine, sledila selitev v notranjost, v spodnji prireditveno-razstavni prostor.

Večer se je začel s predstavitvijo festivalske zbirke »Putnik« (Potnik). Festivalska tema je bila »potovanje skozi čas«. Najprej je mednarodna žirija v sestavi Adnadin Jašarević (BiH), Mirko Grdinić (Hrvaška), Dragan Popadić (Črna gora), Goran Skrobonja (Srbija) in Blaga Žurić (Črna gora) (na predstavitvi sta sodelovala Adnadin Jašarević in Dragan Popadić) opisala svoje delo, predvsem način izbiranja. V zbirko je bilo izbranih 24 zgodb in po besedah g. Jašarevića je bil izbor izredno zahteven zaradi količine prispelih del.

V nadaljevanju so se predstavili vsi prisotni avtorji in avtorice. Sodelovala sta se tudi člana Celjskega literarnega društva, Andrej Ivanuša in Bojan Ekselenski. Pred polnim avditorijem sta predstavila sebe in svoji zgodbi (Andrej Ivanuša – Prapočetak života (Prazačetek življenja) in Bojan Ekselenski – Terorist). Njuna uvrstitev je bil kar majhen podvig, saj sta svoja dela poslala v srbohrvaščini.

V nadaljevanju večera so sledile predstavitve različnih festivalov, povezanih s fantazijsko književnostjo.

Andrej Ivanuša in Bojan Ekselenski (SLO) sta predstavila Fanfest, Supernovo in Celjsko literarno društvo.

Bojan je na koncu pokazal tudi zadnji književni projekt Celjskega literarnega društva – Pisateljski izzivi in plod slovensko-srbskega sodelovanja: Antologijo moderne slovenske fantastike »Pričevanja tujih svetov«. Slovenska izdaja je že ugledala luč, te dni bo iz tiskarne prišla še srbska izdaja »Svedočenja stranih svetova«. S tem bodo bralci na srbohrvaškem govornem področju dobili možnost, da spoznajo sodobno slovensko fantazijsko književnost.

Za zaključek je omenil financiranje projektov s strani MO Celje, JSKD in ZKD Celje.

Tudi sobotno dopoldne je bilo namenjeno predstavitvam knjižnih del in književnic in književnikov. Znova se je začelo na prostem in temu sledila selitev v notranjost.

Na koncu je imel dr. Dragić Rebrenović zaključni govor, sledila je podelitev Zlatega zmaja. Prejela sta ga Vanja Kranjčević iz Hrvaške in Branislav Janković iz Srbije.

Za zaključek je bilo še nekaj predstavitev konvencij, zbirk in festivalov.

Sodelovanje na takšnih festivalih krepi medsebojno sodelovanje, saj so osebni stiki še vedno nepogrešljivi. Ljudje smo socialna bitja in brez druženja na moremo dolgo.

44. Sferakon v Zagrebu (13. do 15. maj 2022 v FERI Zagreb) - Hrvaška

V Zagrebu je od petek, 13. 5. do nedelje, 15. 5. potekala največja regionalna konvencija znanstvene fantastike in fantastike. Po dvoletnem koronskem zasilnem bivanju na prostem se je vrnila na svoje običajno mesto, v akademsko okolje FERI Zagreb.

Ekspedicija celjskega literarnega društva v postavi Andreja Ivanuša in Bojana Ekselenski. Udeležila sva se osrednjega dneva konvencije, sobote.

Konvencija je znova zadihala kot v starih časih. Različna društva, knjigarne, antikvariati, umetniki in drugi, ki so tako ali drugače povezani s fantazijo, so pokazali svoje delo. Ponudba je bila osupljiva.

Podobno osupljiva je bila tudi ponudba predavanj, panelov, promocij in okroglih miz. Vse tri dni konvencije so prireditve potekale na več lokacijah hkrati. Iz Slovenije je bilo samo Celjsko literarno društvo, ki je v zadnjih letih edini stalni udeleženec konvencije.

Bojan Ekselenski je v soboto ob 16. uri predstavil Supernovo, edino slovensko revijo za fantazijo in Fanfest, slovenski, pravzaprav mednarodni, festival fantazijske književnosti. Predstavitev je potekala v sproščenem vzdušju, pogovoru o tem, kako lahko na festivalu sodelujejo tudi avtorji, ki jim slovenščina ni materni jezik. Posebej ej bila omenjena tudi antologija sodobne slovenske fantazije, ki bo izšla v srbščini in slovenščini in bo na voljo v celotni regiji.

Bojan je bil malce presenečen, ker se na Sferakonu ni pojavil nihče, ki bi predstavil sorodne slovenske prireditve, saj gre na področju fantazije, konec koncev, za sosednjo državo z izredno močno ljubiteljsko in ustvarjalno skupnostjo.

Celjsko literarno društvo je svojo vpetost v mednarodno sodelovanje na področju fantazije poudarilo tudi s tem, da so na stojnici društva sodelovali Refesticon iz Črne gore in Regia Fantastica iz Srbije.

Na konvenciji se je dogajalo toliko tega, da je nemogoče vse popisati. Najbolj je v oči padel Cosplay, oblačenje v priljubljene fantazijske like. Pravzaprav smo videli vse mogoče preobleke in mnoge so občudovanja vredni izdelki.

Pomemben del konvencije je tudi podelitev tradicionalnih nagrad Sfera za različne literarne kategorije (miniatura, kratka zgodba, zgodba, novela in roman). Izredno pomembne so tudi nagrade za najmlajše, imenovane Sferica.

Konvencija je seveda mednarodna, takšna je bila tudi sestava gostov.

Farcesco Verso je italijanski pisatelj, urednik in prevajalec. Za svoje delo je prejel številne nagrade in v svetovni fantastiki pušča pomemben pečat.

Brian Muir je med najbolj znanimi filmski industriji, čeprav je med laiki precej neznan. Njegova specialnost je kiparstvo in modelarstvo, poskrbel je za videz mnogočesa, naj omenim le danes slavno skulpturo Dartha Vaderja. Veliko tega, kar vidimo v filmih, je izpod njegovih prstov.

Fellight Cosplay je umetniško ime belgijske cosplayerke in umetnice, ki s svojimi cosplay opravami vedno osuplja. Na cosplay tekmovanju na Sferakonu je sodelovala kot sodnica.

Zgodovina malce drugače

December 2021

Pesniška zbirka Zgodovina malce drugače je nastala kot delovni projekt prihajajoče knjige o pripravi elektronske knjige. Gre za pesmi, ki so izšle v pesniški zbirki Celjskega literarnega društva: Od neandertalske grobnice mimo Celjskega stropa po drugačni poti zgodovine.

 

Knjižni sejem Celjskega literarnega društva še traja

Bojan Ekselenski je v okviru Celjskega literarnega društva sodeloval na 36. in 37. Slovenskem knjižnem sejmu. V letu 2020 in 2021 je bil sejem zgolj v virtualnem svetu, torej je vse šlo preko spletnih komunikacij.

Bojanova predstavitev je bila v okviru spletnih strani Celjskega literarnega društva.

Letnik 2021

Kaj se je skuhalo v koronskem 2021?

Strah indigo otrok - izšla je 25. septembra na Fanfestu 5

Strah indigo otrok se nadaljuje na dan zaključka Vladavine indigo otrok. različne niti prejšnjih delov osrednje sage se počasi pripeljejo do svojega konca. Znova stopita na prizorišče načelnik Aleš Kotnik in Roman Sekulić.

Več o knjigi ...

Naslovnica knjige Evangelij iz Languedoca 1 je izšla 5. 8. 2021.

Evangelij iz Languedoca je 1. del zaključka Trilogije o Vesoljnem carstvu.

 

Letnik 2020

Recenzija Vitezi in Čarovniki(3):Vladavina indigo otrok

V Reviji Bukla št 157 (nov – dec 2020) so objavljene recenzije zadnjih knjig Bojana Ekselenski.

Recenzije in predstavitve so v dveh sklopih. Osrednje mesto pripada tretjemu osrednjemu delu sage Vitezi in Čarovniki z naslovom Vladavina indigo otrok.

Zraven sta dodana še vtisa o mozaik romanu Usode na kredit in noveli Zadnji? Virus bo izbral.

Bojan Ekselenski je bil gost oddaje Beremo na Nova24TV

Izdaje Bojana Ekselenski v letu 2020

Knjižno ospredje - seznam tiskanih knjig letnika 2020.

Obe izdani knjigi sta se kar nekaj časa medili.

Vitezi in Čarovniki(3): Vladavina indigo otrok

Čeprav je zdravstvena kriza, ki je praktično ustavila naša življenja, pa ta virus ni ustavil ustvarjalnosti.

3. del osrednje sage Vitezi in Čarovniki je izšel v skladu z načrti.

Kako je šlo?

  • Priznani ilustrator Mark Jordan iz uveljavljene Agencije Umer je pripravil odlično naslovnico z motivom iz knjige.
  • Uveljavljeni pisatelj in glasbenik mag Matej Krajnc je pripravil spremno besedo in glasbeno popotnico z istoimenskim albumom.
  • Andrej Ivanuša je pripravil obliklovanje knjige in poskrbel za del založniških aktivnosti.

Vladavina indigo otrok se nadaljuje tem, kjer se je nehala adrenalinska povest predhodnega dela sage Indigo novi svet. Zadnje figure končne vojne našega in drugega sveta so se razmestile na izhodiščne položaje.

Boris je v Angliji na sledi dediščini zadnjega boja Votline skrivnosti, v Drugotnosti se zbirajo vojske in pripravljajo na soočenje, ki bo odločalo o usodi sveta.

Knjiga je vaša VIP vstopnica za sedeže v teatru Apokalipsa. Začetek konca boste gledali iz prve vrste ...

Predstavitev je bila v okviru Poletje v Celju pri Vodnem stolpu.

Dogajalo se je 6. avgusta 2020 v intergumu med dvema valoma epidemije.

Knjiga je izšla v tiskani izdaji in e-izdaji.

          

Zadnji? Virus bo izbral

V času 1. vala epidemije Covid-19 je izšla novela Zadnji? Velik del novele je nastal že leta 2018, potrebovala je samo še dokončanje. Premisa novele je preprosta. Kaj če daš rasističnim norcem dovolj virov in naredijo virus, ki naj bi počistil rasno manjvredne? Seveda virus ni rasist, teknejo mu vse barve kože in ...

Recenzija knjiga je na KCMS Mediji. Malce krajša recenzija je tudi v Bukli 157.

Zadnji del knjižnega paketa pa predstavlja kratka zgodba Celjska vampirska večerja.

Kaj se zgodi, če na patologiji oživi truplo in hoče patiologa pojesti za večerjo?

Knjiga je izšla v tiskani izdaji in e-izdaji.

           

V letu 2020 so izšle štiri e-knjige.

Nekaj so "zaostanki" iz leta 2019, nekaj je svežega in za zdaj samo v elektronski obliki. Obe tiskani knjigi sta izšli tudi v e-verziji.

Usode na kredit

Mozaik roman je nastal iz ene same zgodbe, Časovni kredit, ga je Bojan spisal leta 2011. Kasneje je padla ideja za povezano zbirko, ki je postala mozaik roman.

Kaj je sploh mozaik roman?

Najboljša ilustracija tovrstnega proznega ustvarjanja so dela prof. dr. Zorana Živkovića, recimo Knjižnica (slovenska izdaja: ZA Blodnjak).

Mozaik roman je zbirka tematsko povezanih zgodb, ki se iztečejo v zadnji, zaključni pripovedi, gre za mozaik pripovedi. Za sladico so liki v takšnem romanu tako ali drugače povezani.

Knjiga je izšla v tiskni izdaji (2019) in e-izdaji (2020).

Knjiga vilinščine

Vilinščina iz sveta sage Vitezi in Čarovniki je v svojem bistvu izmišljen jezik semitskih korenin. V knjigi je poleg celotnega slovarja tudi osnovna slovnica in nekaj zanimivosti, povezanih z jezikom. V knjigah sage Vitezi in Čarovniki je vilinščina precej pogosto uporabljena. Čeprav je v vsaki knjige sage tudi slovar pojmov, je ta knjiga dober pripomoček k boljšemu razumevanju metafizike, religije in mistike Vilincev in Drugotnosti.

Nekaj zanimivih podrobnosti vilinščine Vitezov in Čarovnikov:

  • Jezik in njegova struktura temeljijo na teleptskem jeziku.
  • Podpira brezspolne samostalnike.
  • Posebni, t.i. simetrični samostalniki skrivajo alegorični in metafizični pomen v sami vizualni strukturi besede.
  • Vsaka beseda t.i. visoke vilinščine je logodinamo - beseda z neposrednim vplivom na zavesti.

Knjiga je izšla samo kot e-knjiga

 

Kabala - naj ostane enostavno

Naj vam takoj razbijemo iluzije - to ni spletna stran o šloganju in popularni duhovnosti, temveč o preprosti razlagi zapletenega sistema Kabale.

V e-knjigi je vse povedano na najbolj preprost način. Običajno velja, da je možno najbolj zapletene stvari opisati na preprost in vsakomur razumljiv način.

Kabala je temelj vseh zahodnih duhovnih gibanj in religij, med njimi tudi krščanstva. Vsakdo z znanjem in veščino kabale zlahka prepozna bistvo krščanstva in njegov simbolizem.

Zagotovo kabala ni hokus pokus, ki se ga obvlada v vikend paketu. Razumevanje kabalistične misli je doumetje razsvetljenstva, evropskega duha in sožitja med duhom in materijo.

Predvsem gre za razpbijanje mitov, kaj je in kaj ni kabala. Knjiga je izšla kot e-knjiga.

Želite izvedeti več?