Pisateljska orodja

Pisanje proze

Malce drugače

Domovanje lepe besede

Spletno mesto pred vami je domovanje lepe besede, torej leposlovja.

Brskajte in uživajte v lepih besedah Bojana Ekselenskega.

Družabna omrežja:
Connect with us on Facebook.

Predloga v Wordu - rešitev za pripravo besedila

Nadgradimo delavnico Delavnica Higienski minimum za pripravo in pošiljanje besedil in si pripravimo lastno predlogo, ki vam v marsičem bistveno olajša pripravo besedila za objavo.

Skozi PDF diase boste šli od začetka in prišli do konca - izdelane predloge, ki jo lahko uporabljate za svoja literarna besedila.

Ker nekateri slovenski razpisovalci zahtevajo drugače lastnosti pisav kot so v standardni preldogi, je dodan tudi kotiček hitre spremembe videza, da bo ustrezalo razpisnim pogojem.

Če si sami ne boste olajšali priprave besedila, tega za vas ne bo nihče storil.

Zavedati se morate, da vi, kot avtor, ne odločate o videzu publikacije. Izjema je le samozaložba, tam ste vi car vsega, tudi videza. A vam priporočamo, da pripravio besedila ločite od urejanja videza publikacije. Nujna je ločitev videza od vsebine, saj se lahko v nasprotnem znajdete v resnični godlji.

Ključne modrosti

Priprava besedila gre po korakih:

  1. Ideja
  2. Pisanje
  3. Prvo urejanje
  4. Nekajmesečno medenje v predalu
  5. Vnovično urejanje
  6. Urednikova kovačija
  7. Lektorska kovačija
  8. Oblikovanje publikacije
  9. Objava v publikaciji
  10. Distribucija publikacije do končnih uporabnikov - bralstva.

Prvih pet korakov je izključno v domeni avtorja besedila. V koraku 6 sodeluje z uredništvom, a pri koraku 7 samo izjemoma (če ni samozaložnik) sodeluje z lektorjem. Koraki 8 do 10 pa so zunaj avtorjevega dosega.

Izjema je samozaložba. V tem primeru je avtor kralj vseh korakov. Seveda pa je v tem primeru precej možnosti, da izdelek ne bo profesionalne kakovosti, saj je redkokdo dober avtor, urednik, lektor, oblikovalec in za sladico še tržnik. Mnogi samozaložniki zato poiščejo zunanje servise, ki po naročilu opravijo posamezne korake v procesu izdaje publiakcije (običajno knjige).

PDF delavnica