Povežite se z nami:
Connect With Us on Facebook. Connect With Us on Twitter

Zadnje dodano

Zanimivi razpisi

Krononavt je mednarodni razpis za kratko zgodbo.

Časovni potik pride iz 50 let v preteklosti v naš čas, da bi proučil otroštvo osebe, ki je čez 50 let naredila izjemen preboj. Več o tem >>

Delavnica pisanja

Pisanje objavljive proze je najprej obrt in šele z obiljem prakse in vaje postane umetnost ... mogoče. Več o tem >>

Avtorska biografija

Avtorska biografija je veliko pomembnejša, kot si mogoče mislite. Zakaj in kako? Berite dalje ...

Ustvariti morate kratek in prepričljiv avtorski življenjepis za uporabo na svojih spletnih mestih, knjižnih platnicah, antologijah, zbirkah, razpisih ali v sporočilih za javnost.

Pa veste, kako napisati avtorsko biografijo?

Videti je »na izi«, a gre za zelo zahtevno in pomembno področje avtorskega bivanja. Oglejmo si ključne elemente zanimive biografije. Poleg tega, kaj mora vključevati, je verjetno enako pomembno, česa ne sme vključevati. Predvsem kdaj in zakaj. Avtorski bio je enako pomemben kot pisanje literarnih del. Dobra poezija ali proza mrkneta ob neprimerni biografiji.

Večkrat se zgodi, da ob kakovostnem literarnem delu pride bistveno manj (beri: neprimerni) kakovosten bio. V nadaljevanju je nekaj praktičnih priporočil, kako se izogniti neprimernemu CV (popularna kratica za avtorsko biografijo, kratica izhaja iz latinščine - curriculum vitae, ki dobesedno pomeni življenjepis).

 

POMEMBNO:
PIŠETE AVTORSKO BIOGRAFIJO IN NE AVTOBIOGRAFSKE PRIPOVEDI ALI AVTOBIOGRAFIJE.

 

Vas je strah, da zgornji stavek opisuje vaše stanje? Ne bodite prestrogi do sebe! Veliko briljantnih avtorjev zamrzne, ko gre za pisanje o sebi. Udobneje jim je ustvarjati pisano fikcijo, kot izpostavljati lastno življenje v (kot pravi Morpheus iz Matrice) »puščavi resničnega«.

Ne glede na to, vas je tega strah ali ne, spisati morate kratek in prepričljivi CV, ki ga boste delili z javnostjo in se tako ustrezno predstavili. V službi nebolečega ustvarjanja učinkovitega CV si podrobneje oglejmo ključne elemente zanimive biografije. Poudarjeno je tudi to, kar je pametno izpustiti.

Naj bo vaša biografija primerno kratka

Avtorska biografija ni kraj, kjer bi izpovedali svojo celotno življenjsko zgodbo. Glede obsega je dobro izhodišče standardna stran (250 besed). Raje manj. Ko to različico dokončno uredite, jo lahko malce razširite za PR ali pa jo zmanjšate na 50 do 100 besed za druge namene (za predstavitev sodelujočih v tiskanih publikacijah, profili v družabnih omrežjih itd.). Na dosegu rok imejte tudi takšno v 25 besedah. Če vam literarna revija ali podobna serijska publikacija pošlje prošnjo za CV v 30 besedah, naj vas ne najdejo s spuščenimi hlačami. Imejte jo pri roki – gre za malce daljši stavek, ki mora povedati bistveno o vašem pisanju. Takšen obseg ni namenjen opisovanju vašega občudovanja pomladnega cvetenja ...

Pišite v tretji osebi

Podajanje svoje zgodbe v tretji osebi se morda zdi mnogim, zlasti začetnikom na poti (samo)promocije, nekoliko pretenciozno, vendar tako lažje samozavestno govorite o svojih dosežkih. Poskusite. Nezrelega avtorja ločite od zrele avtorice tudi po načinu podajanja svoje avtorske življenjske zgodbe.

Navadite se pisanja CV v tretji osebi.

Torej ... tretja oseba ednine je edini način podajanja občega CV. Izjemoma bo kakšen urednik od vas zahteval prvoosebni način.

Je pomembno, kje in kdaj sem rojen(-a)?

Najprej vprašanje: »Koga za vraga zanima, od kod sem?«

Če pišete serijo danes tako popularnih kriminalk, postavljenih v Ljubljani, a vi ste rojeni v LJ - Bežigradu, je lahko ta podrobnost ključnega pomena za vaš CV. Drugače je, če se vaša romanca, s pridihom paranormalnega, dogaja v Rusiji. V tem primeru najbrž ni pomembno, da ste rojeni v Mariboru in živite v hišici z vrtom in manjšim sadovnjakom pri Rušah.

Glede navajanja podatkov o svojem rojstvu, starših ali šolanju je le nekaj pomembnih in še ti odvisno od konteksta. Običajno zadostujejo bolj splošne navedbe.

Primer:

Bojan se je rodil v Celju leta 1964. Lunina mena in astrološke značilnost njegovega vdora v ta svet najbrž niso v ospredju zanimanja.

Drugo pa je, če bi Bojan napisal astrološki priročnik. Tam pa se vse suče okoli astroloških pojmov in v priloženi CV sodijo določene astrološke okoliščine njegove inkarnacije v ta svet.

Navadno začnemo pri začetku svojega bivanja.

Moj komentar na to: »Bljak dolgčas!«

Za uvod svojega CV se določite za pozitivne stvari, ki so resnično pomembne za bralstvo v kontekstu literarnega dela. Primeri:

  • Mogoče so za vašo zgodbo ključnega pomena poklici vaših staršev.
  • Mogoče je nedavna nesreča ali kakšen trenutni dogodek sprožil vaš ustvarjalni navdih.
  • Mogoče je pomembna ljubezen do kaktusov.

Če je tako, začnite s tem. Seveda bodite prepričani o pomenu teh detajlov, preden o tem pišete v jedrnati biografiji. 250 besed občudovanja kaktusovih iglic ni ravno dober CV, pa čeprav ste spisali priročnik o kaktusih.

Vaše predhodno spisane knjige so mogoče nepomembne

Še enkrat, to ni izrek ali dogma, temveč zgolj premislek - a omemba knjig, ki ste jih že izdali, je MOGOČE izguba besed.

Pomislite: če ste Tadej Golob, najbrž že vsi vedo, kaj ste napisali. Ako ste Miha Nikolislišan, najbrž nikogar ne zanima, kaj ste napisali, saj bi v nasprotnem že vedeli za vas. Če jih boste zainteresirali, pa si bodo že sami našli vaše predhodne literarne izdelke. Običajno zadostuje Miha Nikolislišan je napisal 241 (takšnih in drugačnih) knjig. Zagotovo vsakdo začne kot neznani avtor.

V CV ne tlačite seznama svojih literarnih del in objav. Izjeme tega pravila morajo biti previdno odmerjene.

Pravzaprav je pomembno le to, da bralci nekako odprejo vašo knjigo tudi zaradi podrobnosti vašega življenja, ki ste jih izbrali za vključitev v svoj CV, ki se nahaja na začetku ali koncu knjige. Učinkovit nekajbesedni CV je še posebej pomemben, če bo sijal z zadnje platnice knjige. Saj veste, 25 besed za priteg dragocene bralčeve pozornosti.

Naštejte NEKAJ svojih dosežkov na področju književnosti

Najprej naj poudarim, za CV ni pomembno, če ste bili prvak na študentskih atletskih igrah, niti ni pomembno, da ste lani zmagali na kolesarski dirki za veterane. Izjemoma je to omembe vredno, če pišete priročnik o pripravi rekreativnega športnika.

Pisec leposlovja pa bo v CV vpisal literarne dosežke.

Zagotovo je za pisca romana smotrna omemba morebitne pomembne literarne nagrade in najpomembnejše iz zgodovine svojih objav. Takšne stvari vzpostavljajo verodostojnost.

Slavnemu pisatelju je prihranjeno pisanje podrobnosti, pravzaprav mu ni treba brati tega članka, saj ljubitelji njegovega pisanja vedo o njem vse in še več.

Na slovenski pesniški sceni, ki je na zavidljivi ravni, je vsak uveljavljen pesnik verjetno tudi urednik pri kakšni literarni reviji, posvečeni poeziji, žirant na kakšnem pesniškem tekmovanju ali gost na enem od mnogih pesniških festivalov. V CV kaže navesti le najpomembnejše točke tovrstnega književnega udejstvovanja. V CV za novo pesniško zbirko zagotovo sodi omemba, da je avtor sveži prejemnik recimo Veronikine nagrade ... (ena najpomembnejših slovenskih nagrad za pesniško ustvarjanje op. ur.)

Tudi za avtorje(-ice) proze velja enako. Dobitnik Kresnika bo v CV v naslednjem romanu to zagotovo napisal v svoj CV.

Omenite najpomembnejše poklicne, osebne in druge izkušnje

Znova gre za vnašanje podrobnosti, ki bodo odmevale med vašimi bralci in se morajo tesno navezati na vsebino vaše knjige.

Če ste preboleli rak in pišete o zdravem odnosu do soočenja z rakom, je omenjanje vaše osebne zdravstvene anamneze ključnega pomena.

Bi radi pisali o prekmurski kuhinji? V tem primeru morebitna izkušnja z rakom ni tako pomembna, a najbrž kaže omeniti, da ste določen čas preživeli v Prekmurju.

Pišete fantazijski roman, ki se delno dogaja v Celju in je glavni junak meščan Celja? V CV zagotovo sodi podatek, da ste Celjan.

Spisali ste nadnaravno kriminalko, kjer je pomemben del vsebine forenzična preiskava umora. Če poklicno sodelujete pri forenzičnih preiskavah umorov, je to gotovo omembe vreden podatek za CV.

Za pogled na svoje životarjenje poiščite pogled od zunaj

Večkrat poudarjamo, da svoje literarno delo, če ga želite objaviti, dajte v branje komu drugemu in ga spodbudite, da poda svojo sodbo in morebitne napotke za izboljšave. Drugi drugače vidijo vaše pisanje od vas samih.

Podobno je z vsebino CV.

Lastno življenje in kariero smo težko sposobni videti popolnoma objektivno. Povprašajte svoje prijatelje, družino in vse tri oboževalce, kaj se jim zdi najpomembnejši ali najzanimivejši vidik vaše življenjske zgodbe. Poiščite nasvet pri uredniku, morebiti pisateljskem sopotniku ipd. Seveda si ne pozabite zapisati, kaj predlagajo! Verjetno boste presenečeni.

Mnenje drugih o sebi naj vam pomaga do boljšega CV.

Napišite več verzij svojega CV

Mnogi poznavalci tega področja priporočajo, da napišete nekaj različnih verzij biografije. Zlasti je to pametno, če pišete različne vrste literarnih del in so objavljene na različne načine (samostojne zbirke, deli antologij, romani ipd.)

Ako imate možnost, jih podajte naokrog in prosite za povratne informacije. Nato združite najbolj prepričljive odseke iz vsake različice, da ustvarite nepremagljiv CV!

Ne pozabite človeškega dotika

Ne glede na to, ali pišete leposlovje, eseje ali priročnike za kulinariko, pri sestavi biografije vedno upajte, da boste vzpostavili določeno vez s svojim bralstvom. Vaš CV je priložnost za vzpostavitev nevidne, a vendarle trdne povezave, zato se prepričajte, da se stvar ne bere kot zapis na Wikipediji. Dajte mu nekaj posebnosti in značaja. Ne pozabite na človeški dotik. Naj se vibracija biografije ujema z vašo estetiko.

CV naj opomni bralstvo, da ste človek in ne pisateljski robot.

Avtorjeva fotografija

Včasih je treba poleg biografije priložiti fotografijo. Na tej točki mnogi otrdijo in prosijo galaktične duhove, naj gre ta čaša mimo njih.

Kaj izbrati? Zagotovo ne takšne, ki vas kaže v luči preplašene miške, ki ne ve, kaj počne na fotografiji. Z izrezom iz skupinske fotografije, kjer čemite nekje v ozadju kadra, si ne boste naredili posebne usluge.

Fotka naj kaže samozavestno, vendar ne objestne ali vzvišene osebe.

Če gre slika v kuharski priročnik, tja gotovo ne sodite oblečeni v astronavta z zvezdnim ozadjem, temveč vanj bolje sede kuhinjski ambient.

Ste spisali fantazijsko satiro?

Zagotovo videz dolgočasnega birokrata ne bo vlival pravih občutkov.

Za konec še besede o tehnični kakovosti fotografije. Za spletne objave zadostujejo slike nižje ločljivosti, a za tisk potrebujete ustrezno kakovost. V osnovi poskrbite za ostrino in naravne barve. Ozadje naj bo res le ... ozadje. Rdeče oči zaradi bliskavice so slaba reklama.

Zgornja slika je ustrezna za spletno predstavitev, dočim je spodnja packarija, ki nastane ob neprimerni obdelavi.

Selfi naj nastane na dobri in naravni svetlobi. Morebiti ni odveč, da si omislite studijsko fotografiranje pred enobarvnim ozadjem. danes je to cenovno ugodno in zagotovo odtehta izgubo, ki jo prinese zmazek, ki mu ljubkovalno rečete »moja fotografija«.

Vaša fotografija je močno vizualno orodje! Ne uničite ga s površnostjo ali, bog vam pomagaj, s samovšečnostjo.

Nimate možnosti za kakovostno fotografiranje? Moj nasvet je preprost. Izpljunite nekaj deset evrov za fotkanje pri profesionalcu, ki si reže kruh vsakdanji s fotografijo. Fotko naj vam naloži na USB ključek (vsebino takoj kopirajte na varno – danes je to t. i. »oblak«) in vam bo vedno pri roki.

Zaključek

Avtorska biografija je izredno pomemben del avtorjevega literarnega življenja. Vsebina se mora prilagajati okoliščinam objave.

V knjigo z vašim romanom zagotovo sodi drugačen CV, kot v antologijo in ta je znova drugačen za literarno revijo. V strokovno revijo zraven zagotovo sodijo strokovne reference in tam vaša ljubezen do narave nima posebnega smisla.

Vsekakor pa tega ne opravite levoročno (oziroma desnoročno za levičarje). Temu se posvetite z vso skrbnostjo. Bistvene točke naj bodo poenotene. Pri fotografiji bodite resni in poskrbite za osnovno tehnično kakovost slike.

Vsaka sled amaterizma in površnosti vam zbije verodostojnost. Tega pa nočete.

Če ste na koncu članka zamahnili z roko, saj pišem zase, pa vas sprašujem, čemu potem želite objaviti svoje delo?

CV je eden od načinov za pritegnitev pozornosti bralstva.