Pisateljska orodja

Pisanje proze

Malce drugače

Domovanje lepe besede

Spletno mesto pred vami je domovanje lepe besede, torej leposlovja.

Brskajte in uživajte v lepih besedah Bojana Ekselenskega.

Družabna omrežja:
Connect with us on Facebook.

Izobraževanje

Vsebine za vse, ki želijo pisati lepo besedo

Vse od teh delavnic so objavljene tudi na spletni strani Celjskega literarnega društva. Nastale so ob različnih priložnostih in zagotovo so širše uporabne.

Vse delavnice so nastale na podlagi izkušenj in mnoge so zgoščen povzetek več različnih virov, dopolnjene s slovensko specifiko in osebnimi izkušnjami.

Vsebino delavnic lahko prosto uporabljate, naj vam obilno služi, a pri vključevanju v svoja lastna razmišljanja, v primeru citiranja ali konkretnega povzetka, navedite vir, kar veli tudi bonton.

Pisateljska orodja

Pisatelj oziroma pisateljica za pisanje leposlovja potrebuje orodja. Včasih je to bil pisalni stroj s črnilnim trakom in papirjem, danes je to računalniška oprema z ustreznimi programskimi orodji, ki jim fensi rečemo aplikacije.

Mnogi mislijo, da se samo vsedejo pred računalnik, odprejo Word in začnejo pisati. Ko zaključijo s pisanjem, pa želijo še oblikovati svoje besedilo in ga z Wordovimi orodji dobesedno izmaličijo. V delavnicah je zato pozornost najprej posvečena orodjem za podporo pisanju.

  • Kako pripraviti besedilo za objavo?
  • Uporaba jezikovnih orodij, ki so na dosegu roke.
  • Priprava ePub knjige (osnove, da boste vedeli, da to ni neka čarovnija)
  • Kako biti prisoten na spletu, saj za vas nihče ne bo izvedel, če se držite med svojimi štirimi sttenami in preklinjate, ker vas nihče ne pozna kot avtorja.

Pisanje proze

Pisanje proze je najprej obrniška veščina, saj se lahko osnov, pomembnih za pisanje objavljive proze, naučite, kot vseh drugih obrtniških veščin. V nabor teh znanj in veščin so trenutno na voljo sledeče vsebine:

  • Osnova delavnica pisanja proze
  • Senzorični jezik
  • Arhetipski liki
  • Lik verodostojnega antagonosta

Gremo torej veselo na delo ...

Pisateljska orodja

Delavnica Higienski minimum

Vsaka literarna ali neliterarna revija ima svoje standarde za sprejem besedil.

Mnoge revije imajo natančno določijo obliko prejetih besedil in večkrat stoji zraven opozorilo, da neupoštevanje teh pravil vodi v koš za digitalne odpadke.

Zavedamo se, da mnogi niso vešči pisanja z računalnikom, zato smo zadovoljni z osnovnim minimumom, ki še omogoča znosno delo s prejetimi besedili. Kljub vsemu pa je nekje potrebno potegniti ločnico, saj v uredništva (predvsem Vsesledje) dobimo čuda različnih oblikovalskih "podvigov". S to delavnico oljašate pripravo besedil sebi in uredništvom. Ne bojte se, ne gre za atomsko fiziko.

Delavnica Jezikovna orodja

V paket priprave sodi tudi delavnica o jezikovnih orodjih v Wordu. V današnjem času je Microsoft Word, kot del paketa Microsoft Office, zelo poceni, za šolajočo mladino v nekaterih primerih celo zastonj (zanje in družinske člane). Delavnica, tudi v PDF obliki, prikaže uporabo jezikovnih orodij za Word. Veliko težavam ob znatnem prihranku časa in živcev, da vam lasje ne bodo prehitro posiveli, se lahko izognete z uporabo v Word vgrajenimi orodji. Prikazana je uporaba tudi nekaterih pomembnih spletnih virov.  Ta orodja so preprosta ...

Priprava e-knjige na preprost način

E knjiga je bila nekaj časa nekaj najboljšega po kranjski klobasi in praženem zelju z ocvirki. A v Sloveniji so se razmere za popularizacijo in razširjenost e knjig hitro sprevrgle v nekaj takšnega, kot imamo na trgu tiskanih knjig. E knjige poganja knjižnična izposoja, kar se sklada s prevladujočo slovensko mentaliteto, da morajo biti digitalije brezplačne in da avtorsko delo nima vrednosti. Vrednota je samo fizično delo s fizičnimi učinki.

Priprava pisateljske predloge

Nadgradimo delavnico Delavnica Navodila za pripravo in pošiljanje besedil in si pripravimo lastno predlogo, ki vam v marsičem bistveno olajša pripravo besedila za objavo.

Skozi PDF diase boste šli od začetka in prišli do konca - izdelane predloge, ki jo lahko uporabljate za svoja literarna besedila.

Ker nekateri slovenski razpisovalci zahtevajo drugače lastnosti pisav kot so v standardni preldogi, je dodan tudi kotiček hitre spremembe videza, da bo ustrezalo razpisnim pogojem.

Če si sami ne boste olajšali priprave besedila, tega za vas ne bo nihče storil.

Priprava spletne prisotnosti

Spletna stran je vaša predstavitev in zagotovo si nočete na glavo nakopati neuspeha, ker pač nekaterih stvari ne veste ali ste jih slučajno spregledali. Četudi nekomu plačate za izdelavo spletne strani, je dobro, da ste seznanjeni s pomembnimi elementi. Tako vam izdelovalec spletne strani ne bo mogel prodati z levo roko nakracanega kukavičjega jajca, ki ga nihče ne bo povohal.

V nadaljevanju je sedem zgoščeno predstavljenih namigov za izboljšavo lastne pisateljske spletne strani. Zakaj sedem? Ker je to pravljično število in v Sneguljčici je bilo sedem palčkov.

Pisanje proze

Osnovna delavnica pisanja objavljive proze

Vsebina je razdeljena na logične celote. Vsak del vas bo, korak za korakom, pripeljal do veščin, potrebnih za pisanje objavljivih proznih del. Ključna beseda je, ki sem jo in jo še bom večkrat ponovil, objavljiva. Vse drugo pride šele po objavljivosti.

Čeprav pišete zase, pa v trenutku, ko se pojavi želja po objavi, mora pisanje zase srečati pisanje za druge. Vaša zgodba mora s tem postati zgodba za druge in se mora podrediti minimalnim občim standardom za objavljivost.

Deležni boste vstopa v čudoviti svet pisanja zgodb in povabljeni boste v dvorano z res odlično družbo.

Delavnica Mlada literatura se tako ne imenuje, ker bi nam šlo pri teh vsebinah na otročje. Delavnica je popolnoma resno zastavljena in jo zaradi spretne zasnove zlahka obvladajo tudi učenci zadnje triade osnovne šole.

Arhetipski liki

Avtorici oz. avtorju leposlovne proze so arhetipi izredno močno orodje iz nabora pisateljskih orodij. Arhetipske značilnosti, nalepljene na človeško duševnost, omogočajo pisanje takoj prepoznavnih likov.

Arhetipi so lahko odlično ali pomanjkljivo izrabljeni, oziroma tudi narobe izkoriščeni. Tako je pač z vsakim orodjem. V nadaljevanju je 5 generaliziranih napotkov, pravzaprav pravil, kako učinkovito napisati arhetipske karakterje.

Ne glede na filozofiranje o iskanju izvirnosti, tega izmuzljivega svetega grala književnosti, so arhetipski liki obvezna sestavina vseh literarnih del. Arhetip Učitelja pač poučuje, arhetip Matere rodi in ljubeče vzgaja otroke, a arhetip Zmikavta se prikrade, ukrade in se odkrade ipd.

Če boste iz Učitelja naredili zmikavta, Oče bo rodil otroke in Komedijant bo modroval o smislu življenja, vas zagotovo ne bodo nagradili s slavo ...

Senzorični jezik

Eden od načinov vpliva na bralce je, da jih povabite naravnost v bližino literarnih prizorov, kjer jim pripovedujte v senzoričnem jeziku.

Ljudje se podzavestno povežemo s stvarmi, ki ponujajo čustven odziv. Ta vpliv nas napelje na pomnjenje dobre zgodbe. Tudi v stvarni, esejistični literaturi, lahko povečate učinek pripovedi, če na bralce vplivate na čustveni ravni, saj si bodo lažje zapomnili, kar ste napisali.

Sliši se dobro! Postavi se vprašanje, kako boste to naredili?

Verodostojni antagonist

Temni gospodar Zlobko Téménko se mršči med božanjem svoje brade. Na um mu je prišla misel, ki je bila tako peklenska, tako uničujoča, da jo je moral z nekom deliti. Klišejsko neuporaben pomočnik je potrpežljivo stal pred njegovo mizo. Biti poleg Gospodarja je bila njegova primarna naloga. Zlobko je potreboval nekoga, da mu razodene svoj načrt uničenja vesolja. Če že ne vesolja, pa hoče vsaj popackati Mickino novo obleko.

»Moram uničiti svet!« je zakričal temni gospodar Zlobko Téménko.

»Zakaj« je vprašal pomočnik.

»Ker ga je treba zažgati in izničiti!« je s pestjo silovito udaril po mizi. Pomočnika je zanimalo:

»Moj mogočni gospodar, skrbi me za vaše veličastje! Kaj se bo zgodilo vaši mogočnosti, ko bo konec sveta?«

»Kaj se bo meni zgodilo?« je med razmišljanjem znova pobožal brado.