Projekti in dobrote

Tik pred izidom

V letu 2024 bo izšlo ...

Izid slovenskega prevoda izvrstne Bele sobe prof. dr. Zorana Živkovića je prestavljen na pomlad-poletje 2024 zaradi zagotovoitve vrhunske kakovosti izdaje.

Ravno izšlo

Avgust 2023

Avgusta je 2023 izšla zbirka kratke proze To se vam ne bo zgodilo.

Ko se želite premakniti brez gibanja, vzamete v roke to knjigo ...

Oktober 2022

Kabala je vir zahodnih religij, mistike, okultizma in tudi znanosti ter racionalnega uma.

Naučite se uporabiti vse moči svojega uma ...

Magijska gimnazija Lubliana

Magijska gimnazija Lubliana ni še en mladinski roman, ki jaha na valovih uspešnih tujerodnih del. Res je, v knjigi nastopajo večinoma 15-letniki, znaten del se dogaja na gimnaziji za bodoče maginje in mage, imamo dva svetova in v ozadju je zarota epskih proporcev. Zveni znano?

Ampak to je samo površinska slika, okvir slike.

Zgodba se otvori z glavnim junakom, 15-letnim celjskim dijakom Petrom Lomnikom, ki se je znašel v rimskem Koloseju, obkrožen s treniranimi krvoločnimi levi. Množice na tribunah skandirajo smrt in kri.

Kako se je celjski dijak znašel v areni z levi? Kaj ga je tja pripeljalo?

Zgodba se zatem vrne na sam začetek, na prvo stopnico potovanja do prahu arene.

Peter Lomnik je bil najpopularnejši devetošolec v osnovni šoli, saj je bil odličnjak in športnik, nepogrešljiv v odbojkarski in košarkarski ekipi, udinjal se je tudi v teku. Neke noči je imel nenavadne sanje. Ves srečen ugotovi, da so bile le sanje.

Tisti dan ga obišče malce skrivnosten dedi Jožef Ravnik, ki ga je imel zelo rad, a tisti dan v sobo vstopi še mati.

Takrat izve, da je tudi on, tako kot dedi, mati in oba strica, nosilec posebnega magijskega gena. Ta gen omogoča redkim ljudem, da lahko s pomočjo posebnega obreda, Dejanja volje, vstopijo v Adamijo, svet magije. Dedi in mati ga rotita, naj se raje odloči za domači svet, kjer mu je zaradi narave magijskega gena uspeh položen v zibelko. Odločno mu odsvetujeta magijski svet. A Peter se je odločil za dejanje volje, za neraziskano in negotovo opcijo. Odločitev ilustrira odstavek iz knjige:

Peter je kljubovalno vztrajal:

»Ravno zato bom izvedel Dejanje volje in sprejet bom na to gimnazijo. Želim spoznati vse svoje možnosti, ne samo tistih, ki mi jih servira predvidljivo udobje jasnih poti. Ne zanima me zmaga, ko vstopim v igro pri 5:0 za nas, temveč v primeru, ko je 1:4 za njih. To je izziv.«

Kaj je Dejanje volje?

To je poseben obred, ki na določen način ozavesti zavedanje o magijski Adamiji in omogoči vstop v ta svet. Vsi, ki naredijo obred, se lahko vpišejo v magijsko gimnazijo v Adamiji.

Kaj so magijske gimnazije? Že takoj mu dedi zagotovi, da ne bo imel opravka z nobenimi sovami, ne bodo jahali metle ali kakšnih drugih gospodinjskih aparatov in zagotovo ne bo nobenih latinsko zvenečih urokov ali čarobnih palic. Šola nima živalskega imena, temveč je zgolj Magijska gimnazija Lubliana. Pravzaprav naj pozabi na klišeje iz mladinskih romanov našega sveta.

XY v imenu magijskega gena (Magijski gen XY) pomeni, da gre za gen, ki fantom, Y in dekletom, X, omogoči prehod v Adamijo preko posebnega portala – jesodskega paraga.

Kaj je Adamija? To je svet, kjer je magija, o kateri pišejo magi, okultisti, mistiki in podobni, čista resnica. Tudi pri nas obstajajo različne okultne organizacije, če poguglate, jih boste našli. Zlata Zora, Srebrna Zvezda, O.T.O., telemitska magika ipd. so tudi pri nas. Vendar je v Adamiji magija temelj tamkajšnjega tehničnega napredka. Tam vozil na tleh in na nebu ne poganjajo rakete ali motorji z notranjim izgorevanjem, temveč vse temelji na interakciji med aktivnim in pasivnim magnetičnim in električnim fluidom. V mistiki znani eter je tam substanca prostora. Adamijska Evropa, Severna Afrika in Bližnji so del velikega Sveto rimskega cesarstva, ki mu vlada cesar devete dinastije, Avgustus Lorenski iz Vatikana, nekdanjega Rima. Zgodovina v Adamiji je šla malce drugače, bolj v smeri teorij zarote ... Poleg magijske gimnazije, ki je samo ena v vsaki provinci, obstajajo še teološke in klasične gimnazije, a ljudje iz našega sveta se lahko vpišejo samo v magijsko gimnazijo.

Magijska gimnazija Lubliana je torej edine te vrste v Panoniji Superior, Zgornji Panoniji. Slovencev je v Noriku in Gornji Panoniji 7 milijonov ...

Peter se na prvi šolski dan odpravi v Ljubljano, saj je v Sloveniji našega sveta vpisan v škofijsko gimnazijo Zavoda Sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani. Vsak, ki gre v Adamijo, je fiktivno vpisan v eno od naših šol in sofisticiran magijski sistem vzdržuje to iluzijo za vse vpletene.

Vsi vpisani na magijsko gimnazijo se z vlaki odpeljejo proti Ljubljani. Seveda slovenske železnice ne poznajo peronov, ki bi bili ulomki, samo cela števila.

Vsi poznavalci Harryja Potterja veste, o čem govorim.

Zakaj vlaki?

Železniški tiri so prevodni, saj prehod omogočajo posebni kristali. Železnice je pač, kot je razloženo v knjigi, lažje poveže na adamijski sistme kot ceste. Poseben portal loči ljudi, ki potujejo v adamijsko Lubliano od tistih, ki gredo v našo Ljubljano in enim ter drugim korigira spomin, da ne pride do neljubih zadreg. Rimsko cesarstvo ima poseben urad, ki skrbi za uravnavanje spominov, da ljudje v našem svetu nimajo nobenega zavedanja o Adamiji in obratno.

V Lubliani se dijaki najprej zberejo. Gostje iz našega sveta se tam imenujejo uvoženci, kar se kasneje izkaže, da je oznaka za manjvrednost.

Po zboru se z zračno ladjo pripeljejo do šolskega poslopja, zatem sledi zaključek vpisnega postopka s testom in na koncu še uvrstitev v enega od štirih N razredov. N označuje novčke, nulti razred. V N1 in N2 so domačini, Adamijci, v N3 in N4 pa t.i. uvoženci.

Peter ima že prvi dan spor z domačini. Kljub čisto drugačnemu okolju spozna, da je šolska scena povsod enaka, vedno so naši in njihovi. Pri tem sporu nezavedno prikaže časovno magijo. S tem pade v oči ravnatelju, saj so javni šolski prostori pokriti z navadnimi in astralnimi kamerami. V svetu magije je merjenje astralnega fluida izrednega pomena. Kmalu se zgodi še ena ponovitev časovne magije in doleti ga t.i. pokora z rehabilitacijo.

Za Petra se začnejo črni dnevi, saj pokora prinese razredu ogromno negativnih točk.

A na dan Fratra Perduraba, sodeluje na dijaških športnih igrah v čast praznika magije, obletnice rojstva pri nas razvpitega, a v Adamiji čaščenega Aleistra Crowleya, začetnika telemitske magike. Peter zmaga v teku, kar je prva zmaga novčka v zgodovini šole. Petnajstletnik se pač fizično težko primerja z devetnajstletniki, saj v Adamiji na šolskih tekmovanjih ni starostnih kategorij.

Igre je spremljal tudi bratranec cesarja, Uri Gaj Geldebert. S to zmago pade v oči mogočniku iz Vatikana, ki je tudi telemitski magister templi, torej izredno vešč in pomemben mag, ki je tudi sekretar na cesarskem Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

Peter je s tem dobil mogočnega zaupnika in tudi sovražnike.

Med prazniki Vseh svetih, pri nas popularno imenovanimi krompirjevimi počitnicami, zaradi pokore ne more domov in se spoprijatelji z zanimivo druščino starejših dijakov in dijakinj. Takoj se zbliža z Minko, odlično dijakinjo drugega letnika. Zgodilo se je skoraj nezaslišano, novček dobi dekle iz višjega letnika. Minka ga seznani z nekaterimi zanimivimi zgodovinskimi trenutki cesarstva, kot je recimo obstoj gralove družine in še nekaj zadev iz zakladnice teorij zarot.

Zaradi zmage so Petra povabili v ekipo za udeležbo na bienalne igre cesarskih provinc v Aquileji. Peter se zaradi predsodkov odgovornih z muko uvrsti v prvo ekipo in zatem odpotujejo v obmorsko mesto Aquileo, pri nas znano kot Oglej. Peter seveda ne sodeluje v najelitnejših športih, temveč na dveh tekaških disciplinah. Novčki ne smejo nastopati v gladiatorskih disciplinah.

Na igrah se začnejo dogajati zanimivosti. V pavzi med dvema tekmama ga dobesedno s hodnika snameta mrka moža, ki se izkažeta za osebna varuha cesarjeve prvorojene hčere, Klavdije Avguste Lorensis. Izkaže se, da je Uri Gaj Geldebert Klavdijin izobraževalni skrbnik, saj cesarjeva hči ne sme v javno gimnazijo. Takrat Peter izve, da se je znašel v središču dvobojevanja dveh sil cesarstva – magijskega Omizja in vatikanskega krščanstva.

Med Klavdijo in Petrom preskočijo prve nedolžne iskre, a Peter se zave, da je Klavdija iz čisto drugega sveta kot on. V cesarstvu se jasno ve, kdo in kje so plebejci in kaj so nobilisi, plemstvo. Peter se je olajšano vrnil v Minkin objem.

Na tekmah je vedno znova presenečal in s tem padel v oči mogočnemu kardinalu Tiberiju. Okoli Petra se začnejo plesti nevidne mreže.

Posebno zmedo naredi Klavdija, ki na skrivaj obišče Petra in s tem v vse skupaj vnese nekaj kaotičnosti.

Peter ugotovi, da je sredi zmešnjave spletk vse bolj osamljen. Vse manj je jasno, kdo je in kdo ni njegov zaveznik. Spoznavati začne, da je Adamija sovražno nastrojena proti, kot jim pravijo, uvožencem. Z vsemi sredstvi se šola želi znebiti čim več uvožencev, kajti iz štirih razredov novčkov, nultega letnika, lahko naredijo samo dva razreda prvih letnikov. Ker poskušajo ohraniti domačine, se z vsemi sredstvi, tudi nepoštenimi, spravijo nad goste iz našega sveta. Ostanejo samo najpametnejši in najspretnejši. Mogoče odlomek, ki pokaže obraz nestrpnosti do tujcev in tujega. Gre za odlomek 19. poglavja – Znova v šoli.

Peter je jezno odvihral na zrak. Sneg je škripal pod nogami, ko je besno pihal in delal oblačke jeze. Znova je po nepotrebnem zaigral pravičnika. Han mu je dal pozitivno, a to je slaba tolažba. Začutil je prisotnost in se obrnil. Spogledal se je z zaskrbljenim Minkinim obrazom. Molče ga je odmerjala skozi okvir očal.

»Ni čudno, da uvoženci cepamo kot muhe. Nepravični odpust, nepošteno ocenjevanje, dosledno kaznovanje vsakega dvoma o postopkih. Vse to v enem dnevu.«

Minka ga je poskušala pomiriti:

»Ne razburjaj se. Si dijaški predstavnik?«

Peter se je obrnil stran in jezno zakorakal v notranjost mirnega parka:

»Kako pripravno, najprej so odstranili našo dijaško predstavnico.«

Minka mu je trdo sledila:

»Počakaj! Ne bodi tako jezen na vse!«

Vročica mu je udarila v obraz. Z jezo bi lahko spekel klobase. Korak mu je zastal. Objela ga je Minkina skrb:

»Razred je organizem, a vsaka celica tega organizma je v bistvu sama.«

»Sama? Je to strategija preživetja? Sebe dvigniti tako, da drugega potunkaš v gnoj? Blaznikova banda je poškodovala našo Heleno. Kdo je bil kaznovan? Helena in ne barabe. To je adamijska pravičnost. Zaščitimo naše in izločimo uvožence. Če bodo profesorji tako nadaljevali, nas bodo že do polletja temeljito razredčili. Tri negativne ocene in nimaš pravice do popravljanja.«

Minka je pogoltnila slino:

»Ne bodi takšen.«

Peter se je sunkovito obrnil in kljubovalno vprašal:

»Kakšen? Naj postanem sebična baraba? Na igrah si mi pridigala o nasprotnem. Se spomniš?«

Minka je previdno dodala:

»Zate me ne skrbi. Ti boš gotovo izdelal razred. Šola te potrebuje.«

»Potrebuje? To je podobno temu, kar je rekel stric Kajetan. Ti povem?«

Minka je zaskrbljeno prikimala in ročici vtaknila v velika žepa. Peter je ogorčeno nadaljeval:

»Takrat sem bil v tretjem razredu osnovne. Na televiziji je bila oddaja o integraciji priseljencev. Stric je ves jezen zarenčal, da je treba vse dvakrat žgane nagnati tja, od koder so prišli. Mami ga je vprašala glede nogometnega zvezdnika, od katerega je bila odvisna uvrstitev na svetovno prvenstvo. Odvrnil ji je, da on pa naj čim prej dobi državljanstvo, saj za učinkovito brcanje žoge pod slovensko zastavo ne potrebuje slovenščine,« in je zapičil pogled v njene zvedave oči. »Vidiš, tukaj sem jaz tisti priseljeni nogometaš in vi ste slovenčki, kakršen je moj stric Kajetan.«

Minka je ogorčeno odkimala:

»To ni res.«

Peter je trdo pribil:

»Žal je tako. V enem dnevu sem se dvakrat prepričal,« in sproščeno dodal. »Seveda niste vsi enaki. Tudi v zunanjosti samo peščica benti nad priseljenci in tujci, podobno je tukaj.

Pravzaprav ste večinoma dobri ljudje z dobrimi in poštenimi nameni. Žal je splošna klima na šoli takšna, kot je bila ob vseh begunskih valih, ki so nas doleteli v zunanjosti. Pri nas smo imeli žice ob rekah, tukaj so v glavah.«

Minka je otožno spustila oči v sveže poteptan sneg:

»Ne verjamem, da o šolskem uspehu odloča negativna selekcija.«

Peter je trpko navrgel:

»Temu se tukaj reče drugače.«

Peter je v nadaljevanju postavljen pred izziv in z njim se mora soočiti, sam proti celemu svetu.

V knjigi sta tudi dodatka:

 • Zgodovina Adamije od zatona antike dalje, kjer se seznanite z vsemi dinastijami od Merovingov dalje in pomembnimi prelomnicami, ki pripeljejo do Petrovega časa.
 • Slovar pojmov, saj je s tem odpadla potreba po ne vedno kratkem opisovanju v samem romanu.

Slovar je namenjen spoznavanju s specifičnimi besedami, kot so geburijanci in resničnimi pojmi iz sveta religije, magije, mistike in vsakdanjosti.

V knjigi omenjeni magijski cehi, magijske tradicije in šole, obstajajo tudi pri nas.

Teoretična izhodišča magije so povzetek resnih knjig o mistiki in okultizmu. Ničesar ni prepuščeno izmišljiji. Omenjena Liber AL, oziroma Knjiga Zakona od Aleistra Crowleya obstaja, tudi Telema je živ okultno, magični in duhovni sistem, najdete jo na internetu. Svete knjige Teleme si lahko izposodite tudi v Celjski knjižnici.

V knjigi so zapisane izvirne latinske krčanske molitve iz veroizpoved. Oče naš, veroizpoved, Ave Marija ipd. so dobesedni prepis.

Teorija delovanja magnetičnega in električnega fluida so popisali mnogi mistiki in tudi pri tem sem ohranil temelje takšne, kot so, samo prilagojeni so okoliščinam po sitemu, kaj, če bi res tako delovalo.

Adamija je pravzaprav svet, kakršen bi mogoče obstajal, če bi bilo čista resnica vse, kar učijo razne mistične organizacije in šole. Vsi v knjigi opisani obredi obstajajo. Tudi mistična kozmologija, omenjena v knjigi, je del mistike našega sveta, tu ni ničesar izmišljenega.

V knjigi so različne slike, kot so Tarot aduti, sheme iz mistike ipd., vse to obstaja v mistični tradiciji zahoda.

V Adamiji je astrologija recimo vrhunska znanost, saj imajo vsi otroci astrološko sistematiko, podobno našim zdravniškim sistematskim pregledom.

Imajo tehnologijo za branje astralnega fluida in vpogled v astralno raven. Taista energija poganja ladje in letala po nebu, avtomobile po cestah in vlake po tirih.

Seveda pa je knjiga tudi mladinski roman, zato je marsikaj predstavljeno na lahkotnejši način.  Zgodba je pripoved o odraščanju, ljubezni in soočenju z nestrpnostjo. Z vsem tem se srečujemo v realnem življenju in čeprav gre za fantazijski roman, gre predvsem za odraz realnosti okoli nas.

Umetniška vizija tragičnega padca Rima 475 AD

Vabljeni ste torej v čudoviti svet magije, ki se navkljub vsemu tako ne loči od našega sveta.

Seznam osebja magijske gimnazije, ki uči tudi N razrede:

 • Doktor Tim Brežnik, ravnatelj, včasih je bil profesor etike in sociologije.
 • Doktorica Helena Norman, podravnateljica in profesorica zgodovine, je tudi predsednica Disciplinske komisije.
 • Doktorica Petra Lobnik (ravnateljica N4, kamor je uvrščen tudi Peter Lomnik), profesorica tujih jezikov
 • Doktorica Angela Strašek, profesorica alkimije in kristalologije.
 • Doktor Alojz Urban, profesor telesne in duhovne vzgoje.
 • Doktor Janij Močnik, zamenjal je dr. Urbana.
 • Doktor Dejan Han, profesor osnove magije.
 • Doktor Aleš Rebernik, profesor matematike, predsednik Komisije za razvrstitve.
 • Doktor Gal Novak, profesor zemljepisa.
 • Doktorica Melinda Kačičnik, profesorica obredne in ceremonialne magije.
 • Doktorica Iva Tratnik, profesorica biologije.
 • Doktor Samo Trbovec, profesor agronomije in hortikulture.
 • Doktorica Fanika Ožbolt, profesorica biomedicine.
 • Doktor Jernej Zgaga, profesor fizike.
 • Doktor ekscelenca Tibor Hrastnik, profesor teologije in Vatikanskih študij.
 • Doktorica Nives Lečnik, profesorica slovenščine in literarne umetnosti.
 • Doktorica Jasna Zidar, profesorica sociologije in družbe.
 • Doktorica Ivona Laci, profesorica praktične simbolologije.
 • Doktor Gregor Marinček, profesor fluidne tehnologije in praktične tehnike.
 • Doktorica Iva Grabnik, profesorica kozmologije in aplikativne astrologije.
 • Msgr. pater Teodozij Bornik, šolski duhovnik in vodja Šolskega centra za duhovno rehabilitacijo.
 • Tajnica Agnes Muller.

V knjigi Magijska gimnazija Lubliana se pojavijo samo nekatere od zgoraj navedenih oseb. Preostali nastopijo kasneje ...

Knjiga je na voljo v tiskani in elektronski obliki.

O knjigi

O tiskani izdaji

 • Avtor: Ekselenski, Bojan
  Naslov: Magijska gimnazija Lubliana / Bojan Ekselenski
  Vrsta gradiva: (znanstveno)fantastična proza ; leposlovje za odrasle
  Jezik: slovenski
  Leto: 2018
  Izdaja: 2. izd.
  Založništvo in izdelava V Celju : samozal. B. Ekselenski, 2018 ([Celje] : Grafika Gracer)
  Fizični opis 528 str. : ilustr. ; 21 cm
  Zbirka: Fantazija
  ISBN: 978-961-94219-4-9
  Cena: 19 €

O elektronski izdaji

 • Avtor: Ekselenski, Bojan
  Naslov: Magijska gimnazija Lubliana [Elektronski vir] / Bojan Ekselenski
  Vrsta gradiva: (znanstveno)fantastična proza ; leposlovje za odrasle
  Jezik: slovenski
  Leto: 2017
  Izdaja: 1. izd.
  Založništvo in izdelava V Celju: samozal. B. Ekselenski, 2017
  Zbirka: Fantazija
  Značilnosti elektronskega vira: El. knjiga
  ISBN: 978-961-94219-1-8 (epub)
  Cena: 9,90 €

Naroči ePub knjigo

Knjigo si lahko izposodite ali kupite.

Naroči tiskano knjigo

Tiskano knjigo lahko naročite in plačate po povzetju. Mogoče želite knjigo kupiti ali naročiti v butični knjigarni  .

Brezplačna PDF knjiga

Želimo vam obilo veselja ob branju Magijske gimnazije Lubliane.

Želite izvedeti več o čudovitem svetu Magijske gimnazije?

Pošljite e-pismonošo in zagotovo dobite odgovor: