Projekti in dobrote

Tik pred izidom

V letu 2024 bo izšlo ...

Izid slovenskega prevoda izvrstne Bele sobe prof. dr. Zorana Živkovića je prestavljen na pomlad-poletje 2024 zaradi zagotovoitve vrhunske kakovosti izdaje.

Ravno izšlo

Avgust 2023

Avgusta je 2023 izšla zbirka kratke proze To se vam ne bo zgodilo.

Ko se želite premakniti brez gibanja, vzamete v roke to knjigo ...

Oktober 2022

Kabala je vir zahodnih religij, mistike, okultizma in tudi znanosti ter racionalnega uma.

Naučite se uporabiti vse moči svojega uma ...

Naj ostane enostavno: Kabala

Knjiga je izšla tudi v tiskani obliki. Glede na svojo e-prednico je malce razširjena, dodelana in prečiščena.

Predvsem v knjigi ni duhovitniškega mambo đambo nakladanja, niti ni verskih poudarkov, saj je Kabala temelj tako vseh treh monoteističnih religij, kot tudi razsvetljenstva z dobo razuma.

Naj vam takoj razbijemo iluzije - to ni spletna stran o šloganju in popularni duhovnosti, temveč o preprosti razlagi zapletenega sistema Kabale.

V e-knjigi je vse povedano na najbolj preprost način. Običajno velja, da je možno najbolj zapletene stvari opisati na preprost in vsakomur razumljiv način.

Ta knjiga je nekakšen stranski produkt proučevanj, ki jih je avtor opravil zaradi svojih leposlovnih knjig, predvsem obsežne sage Vitezi in Čarovniki ter mladinskega romana Magijska gimnazija Lubliana. Tudi v leposlovju, naj bo fantazijsko ali ne, mora pripovedno ozadje temeljiti na realnih dejstvih. Avtorju ni treba izmišljati stvari, ki so v resničnosti bistveno zanimivejše.

Zakaj izumljati toplo vodo, če ta priteče iz pipe?

Dobrodošli v svet Kabale, ki je mistični, magijski in okultni temelj avtorjevega fantazijskega leposlovja! Vsaka fantazija deluje verodostojnejše in učinkovitejše, če temelji na dejstvih.

Pred vami je priročnik, ki želi na enostavni način približati ozadje tega, čemur rečemo zahodna civilizacija. Kabala je temelj racionalnega razuma, saj njena duhovna mehanika temelji na racionalnem odnosu do sveta in svojega mesta v tem svetu. Zaman boste iskali čudeže, bližnjice mimo zdravega razuma ali dogme.

Če želite ustvariti mitologijo, religijo ali samo ozadje družbene realnosti svojega literarnega sveta, vam pričujoči priročnik prinaša dragocena orodja.

Pojdimo na pot demistifikacije mistike in naj ostane enostavno.

Pa gremo na pot: Naj ostane enostavno

Kabala ima nešteto pojavnih oblik. To, kar je tukaj zapisano, bodo raztrgali nekateri, ki se imajo za poznavalce Kabale in izvlekli meče kritike o korespondencah ipd. Pač naj. Kabala je danes silno pisana in sledilci mnogih različnih šol so si konkretno v laseh. Še zlasti frči perje, ko trčijo interpretacije Kabale in Qabale.

Ko se boste prebili do konca tega sestavka, se vam bo Kabala zdela logična in boste razumeli različnosti znotraj nje. Je pa čisto mogoče, da vam bo vse skupaj neumno in boste za svoj skepticizem našli dovolj argumentov. Tako je pač z vsem na svetu.

A sredica tukaj predstavljenega védenja je drugje. Bistveno je odložiti meč intelektualnega pretepanja in slediti lastnemu toku. Avtor je šel skozi precej različnih kabalističnih simbolnih naborov in šol. Tehtal je njihove aplikacije v realnosti in pri tem vlekel zaključke. Najbolj dragoceno je spoznanje, da imajo te različne šole in vsi simbolni nabori svojo vlogo v skupnem razvoju stvari. V tej knjigi ne boste našli kritike drugačnih oblik Kabale, saj ni potrebe po tem.

Na pot se podajte, ko ste nanjo pripravljeni. Pustite in odpustite vse, kar ne sodi na pot.

Skratka, pred vami je zgoščeno gradivo za začetnike, torej ljudi, ki imajo željo po znanju, a ne najdejo preprostega uvoda. Oboroženi s tukaj dobljenimi osnovami se boste prav odlično znašli na nadaljnji poti.

Kabala ni:

 • Nekaj čudaškega za zaprti oddelek psihiatrične ustanove
 • Nekaj čudaškega za ob jointu ali šnif.
 • Bližnjica do ničesar.
 • Kabalisti so čudaki.

Ja, tako je! Ne, nič od tega ni res.

Kabala je:

 • Nauk o ustroju vesolja in človeka.
 • Nauk o izboljšavi in uravnoteženju človeka in njegovega položaja v družbi.
 • Simbolni in moralni temelj Krščanstva.
 • Temelj algoritmov sodobne znanosti.

Naj ostane enostavno

IHVH - Hebrejščina se bere od desne proti levi (obratno kot mi, ki beremo od leve proti desni)

Tarot aduti so namenjeni meditaciji in proučevanju medsebojnih razmerij med simboli kolektivno nezavednega. "Šloganje" je samo stranski produkt ...

Kabala je temelj zahodnega mita, našega dojemanja sveta. Sama beseda korenini v hebrejski besedi Kibel, ki pomeni »sprejemati«. Kabala je v bistvu židovska mistična in okultna tradicija, iz nje je v zadnjih 2000 letih izšla množica verskih, filozofskih, intelektualnih, duhovnih in drugih tokov. Kabala ni ena sama tradicija, temveč je razparcelirana med stotinami različnih šol. Kabala niti ni več izključno židovska tradicija, dasiravno je znotraj židovskih krogov najpristnejša. Temelj kabale je hebrejščina in za resnejši pristop je dobro poznati osnove jezika.

Klasično drevo življenja ene od židovskih šol.

Danes imamo tri glavne veje kabale:

 1. Kabala (neposredno izhaja iz židovskih tradicij)
 2. Cabala (krščanska verzija kabalističnega simbolnega ozadja in krščansko tradicijo interpretira s simboli kabale)
 3. Qabala (ezoterični okultizem zahodnega sveta, ki temelji na večini kabalističnih simbolov, a ne sledi kabalistični interpretaciji simbolov kabale, temveč so pridodane simbolne sheme iz drugih delov sveta (čakre ipd.).

Menora - najzgodnejši simbol drevesa življenja

Kabala je silno uspešen sistem z izjemno sposobnostjo asimilacije mitov, s katerimi pride v stik. Uspeh izhaja iz dejstva, da je kabalistična simbolika abstraktna, brez ideoloških ali verskih interpretacij zgodovinskega trenutka. Ves pojavni svet lahko interpretiramo s simboli drevesa življenja, temeljnega simbolnega "stroja" kabale.

Deset božjih zapovedi na sefirah Drevesa življenja (sodobna shema)

Tokom zgodovine Kabale, ki sega v megleno davnino, je tudi kabala sooblikovala druge tradicije in miselne sisteme. Pred 2000 leti je nastalo Krščanstvo, dobrih 600 let kasneje Islam, nadalje še skoraj 1000 let kasneje sodobna racionalna znanost. Razsvetljenje in sodobnost so med drugim tudi otroci kabalističnega razmišljanja, ki temelji na človeškem umu.

Od kod ta uspešnost?

Uspešnost mita je pogojena z njegovo racionalno zasnovo. Kabala ni homogena amorfna zmes dogem in ritualov, temveč živ sistem, ki ne priznava dogmatičnih interpretacij, temveč vedno znova zahteva živo izkušnjo in preverbo v praksi. Sicer imajo vse kabalistične šole nekaj skupnih izhodišč, vendar se tudi silno razhajajo. A razlike ustvarjajo kvaliteto. Kabalistični mit se mora neprestano potrjevati v življenju. Vsaka od stotine šol ima svoje poreklo in nekatere so postale okorni mastodon, a druge so dinamični sistemi. Nekatere se tesno naslanjajo na židovsko rabinsko tradicijo, druge izhajajo iz drugačnih verskih, kulturnih, družbenih in tudi filozofskih okolij. A vse imajo nekaj skupnega – enovit simbolni sistem. Ta sistem je zmes številk in črk. Temelj je silno enostaven in dopušča veliko svobode interpretacij.

"Deset in ne devet, deset in ne enajst"

 

Tako je zapisano v Sefer Jeciri, temeljnem delu sodobne kabale - 10 sefir predstavlja temelj Jakobove lestve.

Kabala je sistem simbolne interpretacije živega vesolja in človeka v njem. Metoda kabale uporablja to, kar vsi imamo – lastno glavo. Kabalistična misel je vtkana v sodobno znanost in družbo. Kvantna mehanika je popolnoma skladna s kabalo, ki je skladna s sodobnimi kozmološkimi teorijami. Kabala ni opozicija znanosti, kajti mnogi veliki umi Zahoda so bili tudi kabalisti. Morebiti njihovi znanstveni uspehi temeljijo na kabalistični racionalni metodi.

Kabala ima še eno pomembno lastnost - ni vezana na osebno prepričanje. Ne zahteva verovanja v takšnega ali drugačnega boga, niti od praktikantov in praktikantk ne zahteva nekega odrekanja vsakodnevnemu bivanju. Kabala mora biti del vsakdanjosti, brez izstopanja in nihče si na prsi ne pripne medalje Superkabalist. Resne kabale tudi ni možno konzumirati v akcijskem vikend paketu lokalnega guruja.

Vse se je začelo algoritmom ...

Knjiga je nastala kot posledica proučevanj zaradi priprave mističnega in teološkega ozadja sage Vitezi in Čarovniki. Zakaj bi izumljali nekaj novega, če pa imamo pri roki odličen sistem interpretacije sveta in človekovega mesta v njem?

Kabala uči preprosto resnico - vsi zavestni procesi so preplet algoritmov. Vsakdo je zgolj nabor algoritmov in človek po tem spoznanju začne spoštovati svet okoli sebe. Nikoli ne veš, kdaj bo narava človeka prepoznala kot virus tega planeta in sprožila algoritem za njegov izbris ...

Knjiga prinaša resnično osnovne pojme in temeljne razlage.

Kabala ne zahteva zapletanja in nepotrebne mistifikacije. Mogoče ni moderna, ker ne omogoča vikend paketov razsvetljenja in igre s čakrami. Moda se spreminja, a drevo življenja ostaja ...

"Bog je ustvaril človeka po svoji podobi ..."

A bistvo je v preprostem razumevanju algoritmov delujočega vesolja.

Knjiga je izšla v elektronski obliki, posodobljena in malce dopolnjena prihaja pa tudi v tiskani.

Podatki o knjigi

O tiskani izdaji

 • Avtor – oseba Ekselenski, Bojan
  Naslov Kabala : naj ostane enostavno / Bojan Ekselenski ; [avtor ilustracij in slik Bojan Ekselenski]
  Drugi naslovi Naj ostane enostavno - Kabala
  Vrsta gradiva knjiga
  Jezik slovenski
  Leto 2022
  Izdaja 1. tiskana izd.
  Založništvo in izdelava V Celju : Grafika Gracer : samozal. B. Ekselenski, 2022 (v Celju : Grafika Gracer)
  Fizični opis 140 str. : ilustr. ; 21 cm
  Zbirka Vedež
  ISBN 978-961-95991-0-5 (samozal. B. Ekselenski) : 14,90 EUR

O elektronski izdaji

 • Avtor: Ekselenski, Bojan
  Naslov: Kabala [Elektronski vir] : (naj ostane enostavno) / Bojan Ekselenski
  Vrsta gradiva: e-knjiga ; neleposlovje za odrasle
  Jezik: slovenski
  Leto: 2020
  Izdaja: 1. izd.
  Založništvo in izdelava: Celje : samozal. B. Ekselenski, 2020
  Fizični opis: 1 spletni vir (1 datoteka ePUB) : ilustr.
  Zbirka: Vedež / B. Ekselenski
  Značilnosti elektronskega vira: E-knjiga
  ISBN: 978-961-95000-1-9 (epub)
  Cena: 9,99 EUR

Naroči EPUB knjigo

Knjigo si lahko izposodite ali kupite.

 ePub dražilnik

Želite dodatne informacije? Vas zanima še več o čudovitem svetu Kabale?

Pošljite e-pismonošo in zagotovo dobite odgovor: