Projekti in dobrote

Tik pred izidom

V letu 2024 bo izšlo ...

Izid slovenskega prevoda izvrstne Bele sobe prof. dr. Zorana Živkovića je prestavljen na pomlad-poletje 2024 zaradi zagotovoitve vrhunske kakovosti izdaje.

Ravno izšlo

Avgust 2023

Avgusta je 2023 izšla zbirka kratke proze To se vam ne bo zgodilo.

Ko se želite premakniti brez gibanja, vzamete v roke to knjigo ...

Oktober 2022

Kabala je vir zahodnih religij, mistike, okultizma in tudi znanosti ter racionalnega uma.

Naučite se uporabiti vse moči svojega uma ...

Mlada literatura: druga epizoda

Že sam naslov pove, da gre za neke vrste nadaljevanje. V primeru Mlade literature gre za nadgradnjo osnovne knjige. Vsi, ki ste predelali Mlado literaturo, boste v razširjene vsebine Druge epizode postavljeni silno nežno.

Niste "dali skozi" Mlado literaturo?

Nič hudega. V svet proznega ustvarjanja vas Druga epizoda postavi dovolj uvidevno, da ne boste imeli težav, četudi ste začetniška avtorska tipkovnica (močno dvomim, da danes kdo ustvarja z gosjim peresom).

Že sam nabor poglavij priča, da gre za razširjeno nadgradnjo. Knjiga je namenjena mladim od 12 do 112 let. Prozno ustvarjanje zahteva gibki duh in zvedavi um. Pravila objavljive proze so neka vrsta obrtniških navodil in dokler jih ne obvladate, jih ne morete kršiti.

Pomembna razširitev priročnika so eseji, ki so že ugledali luč dneva v raznih oblikah, vendar so za namen priročnika dodatno dopolnjeni.

Knjiga je tudi precej bogato ilustrirana, saj slika pove več kot tisoč besed.

Več ...

Mlada literatura

Priročnik Mlada literatura je v tiskani obliki izšel pri Celjskem literarnem društvu kot del projekta Mlada literatura, ki ga je avtor priročnika, Bojan Ekselenski, pripravil za delavnice pisanja za osnovnošolsko mladino.

Priročnik ni samo za otroke, temveč je namenjen vsem, ki se želijo na zabaven in nazoren način naučiti obrtniških veščin pisanja objavljive proze.

V knjigi ni nobene teorije, je samo minimum, da vemo, o čem teče beseda.

Priročnik se prvih in tudi nadaljevalnih korakov loteva tam, kjer je največji primanjkljaj – pri praktičnem pristopu k temeljnim orodjem pisanja proze. Vsebina ponuja vse, kar potrebuje ljubiteljski pisatelj/-ica za pripravo objavljivega proznega dela.

Priročnik Mlada literatura je v tiskani obliki izšel pri Celjskem literarnem društvu kot del projekta Mlada literatura, ki ga je avtor priročnika, Bojan Ekselenski, pripravil za delavnice pisanja za osnovnošolsko mladino. Priročnik ni samo za otroke, temveč je namenjen vsem, ki se želijo na zabaven in nazoren način naučiti obrtniških veščin pisanja objavljive proze. V knjigi ni nobene teorije, je samo minimum, da vemo, o čem teče beseda.

Priročnik se prvih in tudi nadaljevalnih korakov loteva tam, kjer je največji primanjkljaj – pri praktičnem pristopu k temeljnim orodjem pisanja proze. Vsebina ponuja vse, kar potrebuje ljubiteljski pisatelj/-ica za pripravo objavljivega proznega dela.

Kasneje je izšla še prečiščena izdaja v elektronski obliki v samozaložbi avtorja tiskane izdaje.

Kazalo vsebine:

00     Uvodna beseda Mlade literature
0       Na kratko o vsebini
0.1    Leposlovje - nekaj lepega
1       Vrste proznih del
1.1    Goveja župca ali gurmanski presežnik
1.2    Vrste proznih del
1.3    Vsebinske definicije v par besedah
1.3.1 Črtica (miniatura)
1.3.2 Povest (kratka zgodba, zgodba)
1.3.3 Novela
1.3.4 Roman
1.4    Metrična definicija
1.4.1 Standardna beseda
2       Priprava besedila za objavo
2.1    Čemu služi Word?
2.2    Na kratko o standardni predlogi
3       Obrt in umetnost niso igrače
3.1    Preden začnete tipkati
3.2    Uvertura ni kovertura
3.3    Okus po začetku
4       Bog odpušča grehe, neumnosti pa ne
4.1    Grehi in grešniki
4.2    Svetla prihodnost
4.3    Nadnaravnosti, nenaravnosti ter nad– in podbitja
4.4    Zaključna nota vedežnika
5       Orodjarna obrtniške delavnice
5.1    Tehnologija podajanja zgodb
5.2    Ne ubijajte bralcev z opisovanjem
5.3    Okraševanje besedila
5.4   Liki niso likovna umetnost
5.4.1 Zunanja pripovedovalka vs. aktivni lik
5.4.2 Likovni inženiring
5.4.3 Identifikacija z liki
5.4.4 Smrt klišejem, svoboda motivom
5.4.5 Tehnologija gradnje likov
5.4.6 Potrebe in motivacije
5.4.7 Nasprotnik
5.5    Tempo in melodija
5.6    Dialogi - gorivo dogajanja
5.7    Finomehanično poliranje
6       Računalniški kotiček
6.1    Prenosni računalnik
6.2    Stacionarni računalnik (kišta za pod mizo)
6.3    Programska oprema
7       Zaključek
7.1   Celjsko literarno društvo
         PROLOG ZA IZDELKE
         Izdelki
        Zahvale

Uvodno poglavje vas popelje v namen priročnika.

00. Uvodna beseda Mlade literature

Dobrodošli v ePub verziji priročnika Mlada literatura, ki je kot tiskana knjiga izšel leta 2018 in ga seveda lahko naročite, če si želite otipljive izkušnje. Elektronska izdaja je malce počiščena in v njej ni literarnih del osnovnošolske mladine. Odločitev je bila težka, vendar logična. Priročnik je namenjen vsem, starejšim od 12 let, ki želite pisati objavljivo prozo. Slog podajanja je preprost in vsakomur razumljiv, saj je namenjen književnim laikom, torej ljubiteljskim avtorjem in avtoricam. Vsebine so enake, kot v tiskani izdaji.

Priročnik je vstop v svet proze vsem med 12 in 112 let starosti. V njem bodo kaj zanimivega našli tudi izkušenejši.

V ljubiteljski kulturi je vedno aktualno vprašanje podmladka. Kdaj je pravi trenutek, da se mlade uvede v ljubiteljsko kulturo in književnost? Na slovenskem knjižnem trgu je že izšlo nekaj knjižnih del mladih avtoric in avtorjev, ki so s pisanjem začeli v osnovni ali srednji šoli in svoja dela uspešno izdali. Mnoga od teh literarnih del so presenetljivo zrela in obrtniško dobro izvedena, a večina kaže pomanjkanje obrtniških veščin, kar je popolnoma normalno. Te veščine se pridobi z vajo, torej pisanjem in (samo)izobraževanjem. V zadnjem triletju osnovne šole je tisto obdobje, ko se lahko mlade uvede v prozno obrtništvo. Takrat je pravi trenutek, da se spodbudi ljubiteljsko pisanje in se ga podpre s primerno delavnico. Ta priročnik je nastal ravno zaradi potreb takšnih delavnic in želje mladih, da bi dobro pisali in to brez plašnic. Tako bodo kasneje, s temi dobrimi in zdravimi temelji, če ne bodo vmes nehali pisati, lahko postali kakovostni pisatelji.

Tako je padla ideja za projekt Mlada literatura.

V šolskem letu 2017/18 smo ga izvajali kot pilotni projekt v organizaciji Celjskega literarnega društva. Krstna izvedba, poleg zbranih del udeleženk in udeležencev, je prinesla tudi ta temeljni priročnik.

Pilotni projekt se je izvajal na dveh celjskih osnovnih šolah - III. Osnovni šoli in Osnovni šoli Lava s podporo vodstva obeh šol. Osnovni namen projekta je usposobiti učenke in učence zadnjega triletja osnovne šole za pisanje objavljive proze. S tem želimo vzbuditi ljubezen do pripovedovanja in tudi branja zgodb. Zavedamo se, da je najprej treba obvladati osnovne obrtniške veščine uporabe literarnih orodij za podajanje zgodb.

Izvedba je potekala v obliki mesečnih srečanj, kjer sem s pomočjo diaprojekcij in delovnega gradiva podal osnove osnov uporabe temeljnih literarnih orodij. Mladim sem na preprost in razumljiv način predal temelje pisanja proze od ideje do prvopisa (ta izraz dr. Andreja Blatnika lepo nadomešča besedo rokopis). Načrtno sem se izognil teoretičnim podrobnostim, ki niso nujno potrebne na poti do objavljive proze. Mladi so z delavnico dobili odlično osnovo za nadaljnji vsestranski literarni razvoj.

V glavnem delu knjižice so navodila za uporabo pisateljskih orodij. Nomenklaturo sem se trudil ohraniti priljudno, preprosto in razumljivo.

Priročnik pred vami vam ne poskuša nakladati o tem, kaj je in kaj ni ta ali ona književnost. Namen vsebine je čisto priročniški, saj vam želi na preprost način pokazati pot od ideje do objavljivega proznega dela.

Vaši pisateljski izdelki morajo najprej postati obrtniško užitni in do tega cilja vas čaka ogromno vaje. Ta drobna knjižica je samo eden od uvodnih, temeljnih korakov dolge, a lepe in zabavne poti do obrtniško korektnega proznega dela.

V slovenskem jeziku je malo pisateljske priročniške literature, v tako zaokroženi obliki, kot je Mlada literatura, pa je sploh ni.

Celjsko literarno društvo poskuša s svojima revijama Vsesledje in Supernova pokrivati vse vrste književnosti, brez žanrskih plašnic.

Ni slabih in dobrih žanrov, temveč so samo slabo in dobro napisane pripovedi. S tem priročnikom se trudimo, da boste na dobri strani napisanega.

Na koncu je seznam nekaterih uporabnih virov in literature, ki služijo kot izhodišče za nadaljnji osebni literarni razvoj.

Bojan Ekselenski

0. Na kratko o vsebini

Vsebina je razdeljena na logične celote. Vsak del vas bo, korak za korakom, pripeljal do veščin, potrebnih za pisanje objavljivih proznih del. Ključna beseda je, ki sem jo in jo še bom večkrat ponovil, objavljiva. Vse drugo pride šele po objavljivosti.

Čeprav pišete zase, pa v trenutku, ko se pojavi želja po objavi, mora pisanje zase srečati pisanje za druge. Vaša zgodba mora s tem postati zgodba za druge in se mora podrediti minimalnim občim standardom za objavljivost.

Deležni boste vstopa v čudoviti svet pisanja zgodb in povabljeni boste v dvorano z res odlično družbo.

Kako se bomo podali na pot spoznavanja proznega ustvarjanja?

 1. Literatura pozna več različnih vrst proznih del, kajti vsaka vsebina zahteva svojo formo. Na kratko se boste seznanili z vrstami proznih del in njihovim namenom v službi podajanja zgodb. Seveda ne bomo šli v preveč umazane podrobnosti, temveč samo do tja, kamor ima smisel iti glede na primarni namen tega priročnika.
 2. Posebna zgodba je priprava rokopisa (prvopisa). Naloga avtorja je - dostava vsebine. Prikazal vam bom standardno predlogo in njene značilnosti. Čeprav predlogo in njen slog uporablja zelo malo slovenskih avtorjev(-ic), je praktična iz več vidikov. Zlasti je priročna za vas, avtorice in avtorji, saj vas odreši nepotrebnega dela z oblikovanjem besedila. Avtorjeva naloga v procesu objave zgodbe je razumljiva dostava vsebine, drugi v procesu objave naj se ubadajo z obliko materializacije v reviji ali knjigi.
 3. Pomemben del priprav na pisanje je - komu je vaše delo namenjeno, zakaj pišete in podobno. To so pomembna vprašanja. Mogoče bo že iskanje odgovorov nanje prineslo zanimivo literaturo.
 4. Ne smemo pozabiti priprav na pisanje - raziskave za potrebe načrtovanega literarnega dela. Ta del vam prinaša osnovne namige, na kaj morate biti pozorni pri pripravi svojega literarnega dela. Nikakor se vam ne smejo zgoditi napake zato, ker dovolj ne poznate okolja, kjer se dogaja vaša literarna stvaritev. Skratka, za prozno delo, zlasti obsežnejše, je treba raziskati kraj in čas dogajanja. Obseg raziskav naj bo seveda v skladu z obsegom proznega dela.
 5. Osrednji del predstavlja tisto pravo – opis in navodilo za rabo obrtniških orodij za pisanje objavljive proze. Poudarki v tem delu:
  • Ne opisuj, temveč pripoveduj.
  • Pasti okraševanja besedila in pozersko pisanje.
  • Gradnja literarnih likov.
  • Tempo in melodija pripovedi.
  • Dialogi in njihova mehanika.
  • Bralcu ne pripovedujte, postavite ga v središče dogajanja.
  • Finomehanično poliranje.
 6. Računalniška pomoč pri pisanju.
 7. Viri in literatura.

Kratko rečeno:

V ožjem pomenu besede je fikcija leposlovna literatura, katere temeljna premisa je izmišljija in ni vezana na spone dokumentarnega sledenja resničnim dogodkom resničnih ljudi, a je vedno odraz žive resničnosti okoli nas.

0. 1. Leposlovje - nekaj lepega

Lepa beseda lepo mesto najde.

Leposlovje je nekaj, kar je nastalo v pisateljevi glavi in lahko temelji na izmišljiji, osebni izkušnji, tuji izkušnji, lahko je mešanica izmišljenega in resničnega, recimo »obogatena« resničnost ipd. Skratka, edina omejitev je domišljija. Vse se vrti okoli tega.

Že beseda leposlovje pomeni nekaj lepega, lepo besedo – lepo+slovje. Torej za estetiko pisane besede. A pred estetiko je obrt.

Prva postaja na poti razvoja pisateljskih veščin je spoznavanje pravil pisanja obrtniško brezhibnih literarnih del. V ta namen je treba pridobiti obrtniška znanja o uporabi pisateljskih orodij in vložiti obilico časa za vajo. Če se teh osnovnih napotkov ne želite držati, ker mislite, da ste talentiran vrhunski umetnik, ste v zmoti. Kipar ob vsem navdihu ne more ustvariti vrhunskega kipa, če ne zna v roki držati kiparskega dleta.

Vrhunskost se dokazuje z dodano estetsko vrednostjo, ki jo ovrednotijo verodostojni literarni strokovnjaki in zagotovo ne pride s kršenjem pravil zaradi njihovega nepoznavanja.

Pravila lahko kršiš, ko ta postanejo tvoj pohlevni suženj. Ko si mojster pravil, natanko veš, kdaj, zakaj in kako jih kršiš. Vedno jih kršiš v službi podajanja povesti in njene estetike. Obvladanje pravil boste obvladali predvsem skozi prakso. Brati o dobrem pisanju ni enako vadbi pisanja. Tudi dobra košarka se ne igra z opisovanjem, temveč z vadbo, vadbo in zatem, uganili ste, vadbo.

Stara slovenska modrost pravi:

»Vaja dela mojstra.«

Mogoče ste že slišali tudi to:

»Uspeh sestavljajo 10% talenta in 90% znoja.«

Naj razbijem še eno famo, ki pisanje povzdiguje v nekakšno hermetično mistiko. Za pisanje berljivega proznega dela zadovoljive kakovosti zadostuje obvladovanje obrtniških veščin tvorjenja zgodb in čim širša splošna razgledanost. Književna izobrazba ni nujni predpogoj za pisanje kakovostne proze, je pa seveda dobrodošla.

In še nekaj - berite, berite in znova berite različno leposlovje. Bodite literarni vsejed.

V nadaljevanju se bomo na hitro spoznali z vrstami proznih del. Tudi pri tem se ne bomo spuščali v podrobnosti, teorijo, temveč bomo šli skozi tako, da dobite osnovne in predvsem uporabne informacije, ki vam bodo olajšale vstop v čudoviti svet književnega ustvarjanja.

Kaj sledi?

Najprej bomo začeli, nežno in vljudno, s temeljnimi osnovami proznih zvrsti. Ne bom vas trpinčil z dolgimi teoretičnimi litanijami, filozofiranjem različnih teoretikov, zgodovinarjev ipd. Naj ostane preprosto, kajti vi želite pisati dobre zgodbe.

Dobremu šoferju ni treba poznati vseh podrobnosti o sestavi motorja, kajti do veščin vožnje ne pomagajo fizikalne enačbe, ki razlagajo dogajanje med delovanjem motorja. Vi potrebujete samo navodilo, kako dobro speljati vašo idejo v objavljivo pripoved. Seveda ne škodi znanje o kemiji goriva ali mehaniki in fiziki motorja, saj ni odveč vedeti, kaj se dogaja pod pokrovom, a zaradi tega ne boste boljši voznik oz. voznica.

Podobno je z literaturo. Literarni kritiki morajo poznati teorijo, saj morajo znati razstaviti stroj vaše zgodbe na posamezne vijake. Literarni kritiki točno vedo, kaj so sestavine dobre zgodbe, čeprav sami mogoče niso dobri avtorji. Od kritika pričakujemo ustrezno kritiko, ki bralni publiki ponudi vpogled pod pokrov literarnega dela.

Pljunimo torej v roke!

Če vas književnost privlači kot poklic, oziroma bi radi vedeli, kako deluje leposlovje in njim povezana znanost, lahko greste redno ali izredno študirati slovenistiko ali primerjalno književnost. Poguglajte za študijem!

Knjiga je izšla, kot je že bilo rečeno, v tiskani in elektronski obliki.

Podatki o knjigi

O tiskani izdaji

 • Avtor: Ekselenski, Bojan
  Naslov: Projekt Mlada literatura : temeljni priročnik za pisanje objavljive proze / Bojan Ekselenski ; [kratke zgodbe Ajda Šrot Pavlič, Alina Medved in Lana Medved]
  Drugi naslovi: Mlada literatura
  Vrsta gradiva: priročnik; neleposlovje za odrasle
  Jezik: slovenski
  Leto: 2018
  Založništvo in izdelava Celje: Celjsko literarno društvo, 2018 ([Celje] : Grafika Gracer)
  Fizični opis: 88 str. : ilustr. ; 21 cm
  Drugi avtorji: Šrot Pavlič Ajda, Medved Alina, Medved Lana
  ISBN: 978-961-6458-10-8
  Cena: 10 EUR

O elektronski izdaji

 • Avtor: Ekselenski, Bojan
  Naslov: Mlada literatura [Elektronski vir] : temeljni priročnik za pisanje objavljive proze / Bojan Ekselenski
  Vrsta gradiva: priročnik; neleposlovje za odrasle
  Jezik: slovenski
  Leto: 2020
  Izdaja: 2. izd.
  Založništvo in izdelava: Celje: B. Ekselenski, samozal., 2020
  Fizični opis: 1 spletni vir (1 datoteka ePUB) : ilustr.
  Zbirka: Vedež
  Značilnosti elektronskega vira: E-knjiga
  ISBN: 978-961-95000-3-3 (epub)
  Cena: 7,99 EUR

Naroči tiskano knjigo

Tiskano izdajo lahko nabavite (naročite) tudi v knjigarni ,, ali pa po mailu, po povzetju.

Naročilo ePub knjigo

Dražilnik

Želite izvedeti več? Pošljite e-goloba!